15 de setembre 2006

La vacuna del fanatisme

El discurs papal de dimarts a Ratisbona, avui, divendres, encara porta cua. A certes mesquites han encès els ànims de les masses assedegades d'excuses per prorrogar la contesa contra els cristians.
Això només es pot entendre a partir de la ignorància, que alimenta el fanatisme per la via de l'emoció, talment una metxa infal·lible.
Efectivament, les masses fanàtiques que protesten per la remarca de Benet XVI sobre la justificació religiosa de la violència, semblen més portades per l'encegament emotiu que per la reflexió serena. Algú diu que tot això pot derivar en un conflicte semblant al de les caricatures de Mahoma, se'n recorden?
De totes maneres, certs sectors de cristians saben força del mateix. La història, fins i tot la recent, no es cansa de testimoniar-ho. I la ignorància n'és sempre l'esca.
Com és, doncs, que els prohoms de la cultura occidentals que guien (?) els nostres destins s'entestin, tossudament, a bandejar de l'ensenyament, per exemple, el fet religiós i les seves diverses manifestacions? Per què no administren els coneixements, que són l'única vacuna eficaç contra tota mena de fanatisme?

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Certament el poble que avança de forma regular és aquell que coneix els seus orígens. En el nostre cas, els nostres orígens, ens agradi o no, estan arrelats en la cultura cristiana; per tant ens hauria d’interessar, si més no a nivell cultural i deixant de costat les creences particulars i individuals, conèixer la cultura de la societat a la que pertanyem.
El problema resideix en que la nostra societat està canviant ràpidament i de manera que ens costa assimilar les variacions que hi ha. Amb la “famosa” globalització estem aconseguint que les distàncies cada vegada siguin mes curtes i el moviment de persones entre països cada vegada més elevat. Això produeix una barreja de cultures que modifiquen la visió que podem tenir de la nostra societat de manera que com que hem de continuar vivint en ella hem de fer un esforç per canviar aquesta visió.
El gran repte és que si no partim del coneixement del nostres orígens ens serà molt més difícil adaptar-nos a les variacions de la societat l’actual.
És urgent doncs posar-se al dia en el coneixement d’aquests orígens, però alhora hem de tenir la ment molt oberta a conèixer altres cultures ja que hi hem de conviure.


Xavier Vidal

Anònim ha dit...

Sort que dirigents , o millor dit exdirigents, del estat espanyol fan declaracions per tot el mon per apagar els encesos ànims dels musulmans.
Segueix així "Ansar", que els efectes de les teves declaracions les patirem tots plegats.


Pep Ribalta